Choď na obsah Choď na menu
 


Ara modro-žltá

Ara modro-žltá (iné názvy: ara modrý, ara ararauna, lat. Ara ararauna) patrí do skupiny papagájov Ara, ktoré žijú v tropickej oblasti Južnej Ameriky od južnej Panamy po BrazíliuBolíviuParaguaj a Trinidad. V Trinidade patrí medzi ohrozené druhy.

Ara modrožltá môže dosiahnuť až 76 – 86 cm dĺžku a hmotnosť medzi 900  –  1 300 gramami. Krídla samca sú v priemere 384,8 mm dlhé, chvost je dlhý v priemere 500,8 mm. Vďaka týmto parametrom patrí medzi najväčšie papagáje sveta.

Najvýraznejšie sú jeho svetlomodré krídla a chvostové perá, čierna brada, v kontraste s jasnožltou brušnou partiou. Vrch hlavy má ara modrožltá pokrytý svetlozeleným perím. Ara modrožltá má veľký silný čierny zobák, prispôsobený na lúskanie orechov. Nahá tvárová časť okolo očí má bielu farbu, ktorá sa počas rozrušenia mení na staroružovú. Okolo očí má tento papagáj vytvorené linky, ktoré sa skladajú z jemných čiernozelených pierok.

Samica má oproti samcovi menšiu hlavu a zobák. Mladé vtáky sú podobné dospelým, majú svetlý zobák a líca majú ružové.

V zafarbení peria ary modrožltej sa môžu vyskytovať niektoré odchýlky. Niektoré vtáky majú žlté brucho sfarbené viac do oranžova, iné môžu svojim zafarbením hlavne v prsných partiách viacej pripomínať maslovú farbu. Táto farebná variácia sa vo väčšej miere vyskytuje v Trinidade, či iných územiach karibskej oblasti.stiahnut--14-.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Mikovec

Dominik,7. 4. 2017 12:44

dobrí deň prajem by som sa chcel opitat že či tie papagáje sú na predaj tu mate moje cislo a my zavolajte 0949521295 toto je moje cislo poprosím vás mohli by ste my za volať